Гледай
на живо

СДВР обясниха за самонапръскалите се с лютив спрей полицаи

Искал да спаси "изхъркващи" протестиращи

СДВР обясниха за самонапръскалите се с лютив спрей полицаи Напълно правомерно действие с цел спасяване на затиснати хора частично провалено от вятъра – т... thumbnail text

Напълно правомерно действие с цел спасяване на затиснати хора частично провалено от вятъра – така от полицията виждат инцидента с използването на лютив спрей на протест в центъра на София в събота. Кадрите, на които се вижда как предимно служители на реда страдат от ефектите на сълзотворното вещество, предизвикаха множество коментари в социалните мрежи.

Днес на брифинг началникът на „Охранителна полиция” в СДВР Борислав Муеров подчерта на няколко пъти, че демонстрацията е била нерегламентирана.

С масовото бутане на протестиращите към полицейски автомобил със загасен двигател, на ръчна спирачка, в който е имало полицейски служител, са изместили автомобила с няколко метра той и е спрял до съседния полицейски автомобил. Имало е трима-четирима протестиращи, които са били притиснати от задната част на протеста към автомобила.

Началникът на „Специализирани полицейски сили” и ръководител на операцията Радослав Стойнев беше категоричен, че униформеният е имал добър поглед върху ситуацията и е решил, че няма време да слиза от буса. Това, оказва се, не е първа употреба на лютивия спрей.