София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Седем българчета са пострадали при взрива в Болоня

При инцидента загинаха най-малко трима души, над 70 са ранени

6 годиниИнциденти 8 Боряна Райчева

Седем български деца са пострадали при избухналата вчера цистерна в близост до болонското летище. Става дума за седем момчета в 11-ти клас на силистренската Професионална гимназия по механотехника  „Владимир Комаров“. Младежите са част от група от общо 20 възпитаници на училището, които са на практически стаж в местна фирма в Италия, започнал на 2-ри август с продължителност до края на месеца. На стажа децата са придружавани от четирима свои учители, които не са пострадали при инцидента.
 
Генералният консул на България в Милано Росен Руфев  повече информация за състоянието на децата. Той обясни, че към момента четирима от учениците  остават в болница. Момче с обгаряния на долните крайници е настанено в съответното отделение в болницата в Чезена. Други двама  са в болницата „Бел Ария“ в Болоня. Предстои да им бъдат направени пластични операции.
 
 
Генералният ни консул в Милано уточни и че все още не е постъпило искане от родителите на пострадалите  децата те да се приберат максимално бързо, но може и да постъпи по-късно. Той беше категоричен, че в болницата в Болоня на българските деца, както и на всички останали пострадали се оказва най-добрата възможна помощ. Очаква се по-късно през деня на мястото на инцидента да пристигне и министър- председателят на Италия.
Допълнителна информация може да бъде получена на дежурния телефон на Генералното ни консулство: 00393337826043.
 
Припомняме, че при взрив на цистерна близо до летището в Болоня, голяма секция от околовръстния път се срути, при което  трима души загубиха живота си, най-малко 70 бяха ранени, от които 14 са в особено тежко състояние. От взрива  е разрушена е част от моста на пътя, а избухналият пожар е довел до експлозии на коли на паркинг в близост до катастрофата. Много от ранените са пострадали от отломки и парчета стъкла от счупени прозорци на съседни сгради.