София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Седмицата започва с лошо време

Има опасност от наводнения

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Новата седмица стартира с лошо време. Очакват се на много места в западните и централните райони да има краткотрайни, но интензивни превалявания, придружени с гръмотевици. 
 
На места се наблюдават и  условия за  бури и градушки, както и силни пориви на вятъра. Температури днес ще са между 26 и 33 градуса.
Утре обстановката ще се запази с превалявания, гръмотевични бури и условия за градушки. 
 
В сряда валежите ще са по-чести в следобедните часове в южната половина на страната. 
 
В четвъртък преваляванията временно ще спрат, а в петък очакваме превалявания с гръмотевици в централните и източните райони. Дневните температури ще се движат около 30 градуса, по-топло ще е в четвъртък и петък - до 32 градуса.
 
Метеоролозите предупреждават, че заради обилните дъждове, има опасност от наводнения. 
 
Ниво “Тревога” в следващите 48 часа е в сила за река Тунджа около язовир Копринка. Под наблюдение са още реките Тимок, горното течение на Огоста и старопланинските притоци на Искър в Северозападна България. В Централна България - река Вит около Тетевен, долното течение на Осъм, реките Янтра и Росица. На Югозапад под риск са реките Исток (приток на Места) и Градевска (приток на Струма).
 
Само за изминалото денонощие на Балканите са регистрирани над 170 000 мълнии. По-голямата част от тях са на територията на Сърбия, Румъния и България.