София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сегашният грип удря децата в ушите

Отитите са много болезнени, предупреждава д-р Меджидиев

5 годиниЗдраве 20 Боряна Райчева

Откакто се увеличават случаите на грип, видимо зачестяват отитите сред децата. Това каза за “24 часа” д-р Асен Меджидиев, завеждащ отделението по болестите на ушите, носа и гърлото на университетската болница по спешна медицина “Пирогов”.

По думите му децата са най-многобройната група с грип и респираторни инфекции в момента. Според медика при тях грипът протича по-тежко, защото имунната им система не е окончателно развита и невинаги се справя добре с предизвикателствата. От друга страна, за първи път се срещат с множество вируси, а в детските градини или училища този процес е особено интензивен, тъй като децата постоянно пренасят вирусите на своята микросреда.

Подрастващите са и в рисковата група за усложнения от грипа поради наслагване на бактериална инфекция. „През различните години в зависимост от преобладаващия тип грип усложненията са неврологични или се концентрират в белите дробове, синусите или ушите. Към момента по-чести опашки на грипа са отитите - възпаления на ушите“, обясни д-р Меджидиев. Той допълни, че най-уязвими са децата в предучилищна възраст, най-податливи са до 3 г.

„Отитите са много болезнени“, обяснява специалистът. „Това до голяма степен ускорява диагнозата, но при децата, които са достатъчно големи да кажат къде ги боли. За бебетата сигнал за ушна инфекция може да е и само нервност, въртене на главичката, необясним плач“, каза още той и подчерта, че без лечение тежките ушни инфекции могат да доведат до много сериозни усложнения. Като възпаление на кост в близост до ухото, намаляване на слуха, перфорация на тъпанчето, менингит и др.