София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЕКРЕТНИ ФАЙЛОВЕ ЗА НАЕМНИЦИ НА ИД В БРИТАНСКИТЕ МЕДИИ

РАЗУЗНАВАТЕЛНИ АГЕНЦИИ С ДОКУМЕНТИ, СЪДЪРЖАЩИ ИМЕНАТА НА НАД 22 ХИЛ. БОЙЦИ

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Разузнавателните агенции проучват документация, в която се съдържат имената и адресите на 22 хиляди бойци-джихадисти, както и данни за техните близки, съобщава The Times. Смята се, че разгласяването на тази информация ще бъде силен удар по „Ислямска държава”, пишат журналистите Фиона Хамилтън, Джон Симпсън и Том Колан.
„От документите става ясно, че „Ислямска държава” е създала кадрови център, където вербуваните са били подлагани на „първоначално интервю“.Те са попълвали анкета от 23 въпроса: името на вербувания, дата на раждане, гражданство, местоживеене и дори кръвната група. Кандидатите е трябвало да избират как точно искат да бъдат използвани: като атентатори-самоубийци, войници или в друга роля, както и подробно да опишат досегашния си „джихадистки опит“, ако са имали такъв, се казва в статията.
„Документите също така разкриват, че „Ислямска държава” организира работата си по модела на западните правителства, които се стреми да свали: създадени са „гранично управление“ и други министерства“, пишат авторите. В момента МИ-5, МИ-6 и други разузнавателни служби са проверяват достоверността на документите, придобити от Sky News.
От файловете става ясно, че „Ислямска държава” е вербувала джихадисти от повече от 50 страни. Над 70% от тях са араби. Болшинството от наетите европейци са от Франция, на второ място – от Германия, на трето – от Обединеното кралство. „Според някои сведения в друг, много по-голям масив от документи, има информация за десетки британци, някои от които вероятно живеят за постоянно във Великобритания”, пише The Times.
Според Sky News документите са били откраднати от боец от Свободната сирийска армия, който е бил на служба в „Ислямска държава”. „След това той напуснал редиците й, тъй като, по думите му, властта в „Ислямска държава” са завзели бивши военни от иракската партия „Баас” и тя престанала да съблюдава правилата на исляма”, пише в статията. Твърди се, че документите се съхраняват на флашка, открадната от главата на службата за вътрешна сигурност на ИДИЛ.
Очаква се, че огласяването на тези документи ще деморализира чуждестранните бойци на „Ислямска държава”, пише вестникът. По оценки на САЩ броят им в нейните редици вече намалява, тъй като става все по-трудно да се доберат до Сирия, а терористичната групировка вече търпи големи загуби.

Източник: Memoria de futuro