София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

СЕКСУАЛНО НАСИЛИЕ НА НОВА ГОДИНА НЕ САМО В КЬОЛН

НАПАДЕНИЯ НАД ЖЕНИ СА РЕГИСТРИРАНИ В АВСТРИЯ И ШВЕЙЦАРИЯ

8 годиниКрими 6 Боряна Райчева

Сексуалните нападения над жени от мъже, които по всяка вероятност са със статут на мигранти, е регистриран на Нова година не само в Германия. След скандалните масови посегателства в Кьолн, стана ясно, че оплаквания за подобни престъпления има и в Швейцария, и в Австрия.
В Цюрих са получени общо 25 сигнала за кражби. Някои от тях са придружени със сексуално насилие. В Залцбург жена се е оплакала, че е била тормозена от двама мъже, които в последствие опитали да откраднат телефона й.
Властите в страните призоваха гражданите, които са станали свидетели на подобни деяния, да съобщят в полицията.
Припомняме, че навръх Нова година в германския град Кьолн близо 1000 мъже са извършили сексуални нападения над жени в различни части от града. Властите са били безсилни пред мащаба на престъплението, тъй като на пост са били едва 200 полицаи. Жалбите, постъпили от жени във въпросната вечер, са близо 100.
Светът беше разтърсен от действията на мъжете, които по описание са от африкански и арабски произход. В много медии излезе информация, че мигрантите са се държали изключително нагло с полицията, която се е опитала да ги спре, като са размахвали документите си за пребиваване с думите „Нищо не можете да ни сторите, г-жа Меркел ни покани“.
Кметът на града пък предизвика вълна от недоволство с реакцията си по темата. Хенриете Рекер заяви, че жените трябва да се държат прилично и да не се обличат предизвикателно, за да не предизвикват с поеведението и визията си подобни нападения срещу себе си.