София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЕМ и ЦИК анализираха изборите

Изводът: Президентският вот премина без скандални сценарии

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Изборите за президент и вицепрезидент преминаха без говорене по адрес на ЦИК, както и на СЕМ и скандални сценарии, а разделяне имаше само от инициаторите на референдума и техни ограничени сподвижници, заяви зам.–председателят на Централната избирателна комисия Мария Мусорлиева по време на представянето на мониторинговия доклад за резултатите от наблюдението върху радио-телевизионните програми по време на предизборната кампания.

„Започва времето на анализите, равносметките и докладите и считам, че това е много важно време на осмисляне. Благодарение на общата ни работа се стигна до „опиянението на един народ“ с толкова високо мнозинство да избере изключителната обединяваща фигура на ген. Румен Радев, един успешен, както на изток, така и на запад човек за обединител на нацията и президент на Република България“, коментира Мусорлива.

Съветът смята, че отговорността на медиите и особено на обществените е посланията да достигат до разнообразна аудитория, заяви председателят на Съвета за електронни медии Мария Стоянова.

„В този вот имаше нов момент и той бе свързан с неговата задължителност. Във връзка с това СЕМ разпространи апел към доставчиците при подготовката на информационното съдържание да обърнат внимание и на онази част от аудиторията, която има специфични потребности-слухова недостатъчност и увредено зрение. При зачитане правото на медиите сами да формират програмното си съдържание според професионални стандарти, при гарантиране на редакционна независимост регулаторът е препоръчал да се потърси адекватна форма и начин за информиране и мобилизиране на най-младата част от избирателите, най-вече тези, които гласуват за първи път“, заяви още Стоянова.

Като извод от направения докалд институциите опрделениха, че обвързването на изхода от президентските избори с оставка на правителството при евентуална загуба на кандидата за президент, излъчен от ГЕРБ бавно е променил духа на кампанията и е създадело усещане за неизбежност на предсрочните парламентарни избори. Най-силно присъствие като времетраене в платените форми в различни медии са имали кандидатите Трайчо Трайков и Румен Радев, предимно с клипове и платени репортажи.