София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЕМ избира нов шеф на БНТ

Регулаторният орган сменя шефа си

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Съветът за електронни медии избира нов временно изпълняващ длъжността директор на Българската национална телевизия на утрешното си редовно събрание. 
 
Извънредната точка в дневния ред на институцията се налага, заради излязлото снощи решение на Софийски градски съд, с което се потвърждава осъдителната присъда спрямо досегашния шеф на медията Константин Каменаров.
 
Припомняме, че Каменаров беше осъден още през 2017-та година от първоинстанционния съд  на 1 година и три месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок и 600 лева глоба за това,  затова, че през 2016-та е заловен да шофира с 1,6 промила алкохол в кръвта. 
 
Последва обжалване пред втората инстанция и близо две години съдебна битка, която всячески беше спъвана от отсъствията на шефа на медията от зала по различни поводи - болест, служебни ангажименти и други. Стигна се дори до глоба за неуважение на правосъдната система от негова страна. В крайна сметка Софийски градски съд потвърди осъждането, а решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
 
Телевизия "Евроком" се свърза за коментар с Константин Каемнаров, но той отказа коментар.
 
Именно заради присъдата,  шефът на БНТ е длъжен да се раздели с поста си, тъй като по закон членовете на управата на Националната телевизия не могат да бъдат осъждани (дори и условно).
 
За да получим повече яснота за това каква е процедурата за нов директор на обществената медия, се свързахме с един от членовете на съвета.
Оказа се, че освен нов директор на БНТ, утре СЕМ ще си избере и нов председател. 
 
Новината в първия момент се стори изненадваща за мнозина, тъй като едногодишният мандат на настоящия шеф  София Владимирова изтича на 9-ти май. Предсрочното гласуване обаче има своето обяснение.
 
Предварителните очаквания са досегашния председател на регулаторния оран София Владимирова, която вече е избирана два пъти за председател да бъде преизбрана на трети път.