Гледай
на живо

СЕМ избира нов шеф на БНТ

Регулаторният орган сменя шефа си

Съветът за електронни медии избира нов временно изпълняващ длъжността директор на Българската национална телевизия на утрешното си редовно събрание. 
 
Извънредната точка в дневния ред на институцията се налага, заради излязлото снощи решение на Софийски градски съд, с което се потвърждава осъдителната присъда спрямо досегашния шеф на медията Константин Каменаров.
 
Припомняме, че Каменаров беше осъден още през 2017-та година от първоинстанционния съд  на 1 година и три месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок и 600 лева глоба за това,  затова, че през 2016-та е заловен да шофира с 1,6 промила алкохол в кръвта. 
 
Последва обжалване пред втората инстанция и близо две години съдебна битка, която всячески беше спъвана от отсъствията на шефа на медията от зала по различни поводи - болест, служебни ангажименти и други. Стигна се дори до глоба за неуважение на правосъдната система от негова страна. В крайна сметка Софийски градски съд потвърди осъждането, а решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
 
Телевизия "Евроком" се свърза за коментар с Константин Каемнаров, но той отказа коментар.
 
Именно заради присъдата,  шефът на БНТ е длъжен да се раздели с поста си, тъй като по закон членовете на управата на Националната телевизия не могат да бъдат осъждани (дори и условно).
 
За да получим повече яснота за това каква е процедурата за нов директор на обществената медия, се свързахме с един от членовете на съвета.
Оказа се, че освен нов директор на БНТ, утре СЕМ ще си избере и нов председател. 
 
Новината в първия момент се стори изненадваща за мнозина, тъй като едногодишният мандат на настоящия шеф  София Владимирова изтича на 9-ти май. Предсрочното гласуване обаче има своето обяснение.
 
Предварителните очаквания са досегашния председател на регулаторния оран София Владимирова, която вече е избирана два пъти за председател да бъде преизбрана на трети път.