София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

СЕМ решава дали да махне генералния директор на БНР

Заради спирането на програма „Хоризонт“ на 13 септември

пропускане
4 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обсъди откриването на процедура за прекратяване на мандата на шефа на БНР на заседанието си днес.

Припомняме, че СЕМ поиска от Светослав Костов да подаде оставка в рамките на седмица, след като програма "Хоризонт" замлъкна на 13 септември за 5 часа, както и защото водещата на "Преди всички" Силвия Великова беше преместена и ресорът ѝ - съдебни въпроси, беше отнет. Срокът изтече в петък, 4 октомври, а генералният директор на БНР отказа да си тръгне. Затова съветът ще обсъди откриването на процедура за прекратяването на мандата и ако има мнозинство, ще я стартира.

Същевременно в четвъртък, 10 октомври, временната анкетна комисия към парламента за кризата в радиото ще изслуша главния прокурор Сотир Цацаров за хода на разследването за спирането на сигнала и за евентуален натиск върху генералния директор.