София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Семейство, загубило дъщеря си, съди компанията „Apple“ за съучастие

Убиецът на дъщеря им използвал мобилно приложение, заради което катастрофирал

7 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

Семейна двойка от американския щат Тексас даде на съд корпорацията „Apple“, обвинявайки я в съпричастност в смъртта на петгодишната им дъщеря, загинала в катастрофа, съобщава телевизия АВС.

По данни на телевизията, катастрофата за която става дума, станала през декември 2014 година в град Далас. Джеймс и Бетани Модизет пътували заедно с дъщеря си в автомобил. По пътя били спрени за рутинна полицейска проврка.

Шофьорът на движещия се зад тях автомобил Гарет Вилхелм не забелязал, че семейство Модизет са спрели, тъй като в този момент разговарял по приложението за общуване „FaceTime“. С висока скорост той се врязал в автомобила на семейството.

В резултат на удара всички членове на семейство Модизет получили сериозни наранявания, а единствената им дъщеря загинала.

Телевизията съобщава, че Модизет подали иск във Върховния съд в Калифорния срещу „Apple“ на 23 декември, обвинявайки корпорацията в това, че тя не е направила конфигурацията на устройствата си безопасна за ползване, като например приставка която да ги блокира при движение с висока скорост. А също така не е предупредила за опасността при неправилното използване на продуктите си. Корпорацията е имала техническата възможност да обясни на хората как да използват приставката, но не го е направила.

По-рано Вилхелм беше обвинен в убийство по невнимание за произшествието и излежаваше присъда за него. Той излезе на свобода през август 2016 година.