София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЕРГЕЙ ЛАВРОВ: ВРЕМЕТО НА СЪГЛАСИЕ ПРЕМИНА

ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР НА РУСИЯ ДАДЕ ОЦЕНКА НА СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА ЗА 2015 Г. НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ В МОСКВА

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Над 200 журналисти от цял свят се събраха в Министерството на външните работи в Москва, за да чуят оценката на външният Министър на Руската Федерация Сергей Лавров, за случилото се през изминалата година. Интересът е разбираем, като се има предвид колко се засили ролята на Русия през последните години за преодоляване на основните проблеми. Времето на съгласие премина, даде знак министърът.

"Нашите западни колеги понякога разгорещено казват, че с Русия вече няма да работят както досега. Аз съм убеден, че това е така, и тук сме съгласни с тях. Няма да има повече "бизнес както обикновено" - когато някой се опита да наложи споразумение, като се вземат под внимание преди всичко на интересите на ЕС или САЩ, и ни уверява, че това няма да навреди на нашите интереси - това приключи. Започва ерата, когато отношенията ни може да се развиват единствено на основата на равенство и всички принципи на международното право".

На въпрос на журналист от испанският вестник El Pais във връзка с анексията на Крим: „Готови ли сте да започнете да преговори с Украйна за връщането на полуострова?" Лавров отговори:"Ние няма, какво да връщаме и не е имало разговори за връщането на Крим, това е територия на Руската федерация в пълно съответствие с волята на народа на Крим".

Кризата с бежанците също не беше подмината. Министърът коментира, че Руското външно министерство внимателно следи съдбата на 13-годишната Лиза в Германия, чиито родители съобщиха, че дъщеря им е била изнасилена от имигранти от Близкия изток. Независимо от факта, че германските власти се опитват да потулят историята, руските дипломати ще се стремят да установят истината.