София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сестрата на Фидел Кастро отказа да отиде на погребението му

На 26 ноември команданте Кастро почина на 90 годишна възраст

7 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Живущата в Маями, Флорида, САЩ, по-малка сестра на Фидел Кастро, Хуанита Кастро заяви, че няма да отиде на погребението на лидера на революцията в Куба, информира вестник Miami Herald.
Поради нездравословни слухове, че ще отида до Куба за погребението на брат си, искам да поясня, че аз никога няма да се върна на острова и това не е моят план, заяви Хуанита Кастро. Тя обясни, че разбира чувствата на тези кубинци, с които прекарва в изгнание 51 години и които са напуснали родната си страна, за да намерят място, където да се борят за свободата си. Тя добави, че никога не е променяла позицията си, макар че "е трябвало да плати висока цена за трудностите и изолацията."
Тя каза, че с излизането от Куба е загубила подкрепата на семейството си и поради факта, че е сестра на Фидел Кастро в САЩ е трябвало да се справя с негативните нагласи на своите сънародници.
Въпреки това Хуанита Кастро признава, че усеща горчивината от новината за смъртта на брат си.
Като сестра на Фидел чувствам човешката загуба на кръвта, кяото тече във вените ми, както това се случи, когато брат ми Рамон и сестра ми Ангелита починаха, каза тя. Тя изрази надежда, че смъртта на команданте ще доведе до създаването на взаимно разбирателство между кубинците и те ще бъдат в състояние да се намерят начин да спрат конфронтацията и омразата помежду си.