София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Севера и Юга подписаха съвместен документ

Спират с военните учения в демилитаризираната зона

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Лидерът на Северна Корея Ким Чен ун и президентът на Южна Корея Мун Дже ин подписаха съвместен документ за резултатите от преговорите в Пхенян в сряда. След това двамата президенти позираха за фотографите.

В документа е посочено, че Северна Корея обещава да закрие ракетен полигон и напълно да демонтира ядрените съоръжения в Йонбьон. Също така двете страни се съгласиха да прекратят мащабните артилерийски учения и военни полети в близост до демилитаризираната зона, за да се предотвратят инциденти, съгласно военните споразумения между двете Кореи.

Освен това Ким Чен ун и Мун Дже ин се договориха още през тази година  да започне работа по свързването на жп линии и магистрали в цяла буферната зона, разделяща двете Кореи.

От 18 септември до 20 септември в Пхенян се провежда петата в историята и третата през текущата година  междукорейска среща на високо равнище.

Днес  президентите на Северна и Южна Корея ще посетят в четвъртък планината Пектусан, която е свещена за корейците и се намира на границата с Китай.