София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Северът и Юга започват преговори за икономически проекти

Възстановяват железопътната и пътната комуникация

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Сеул възобновява икономическите проекти с Пхенян, съобщават от южнокорейското Министерство по въпросите на националното сдружение.

Тази седмица са планирани преговори за възстановяване на железопътната и пътната комуникация между страните, както и за сътрудничество в областта на горското стопанство.

Работните срещи по въпросите на транспорта са планирани да се проведат на 26 и 28 юни в демилитаризираната зона, а срещата по въпросите на горското стопанство е насрочена за 4 юли. Мястото ще бъде определено по-късно.

Делегациите в преговорите ще бъдат ръководени от служители на ниво заместник-министри на транспорта и опазването на околната среда, горското стопанство.

"Чрез срещи на индустрията в областта на железопътния, автомобилния транспорт и горско сътрудничество, ние ще изградим основите за дългосрочно развитие на отношенията на Севера и Юга, за траен мир на Корейския полуостров. Искрено се разглежда изпълнението на указанията "Пьонджанмунската декларацията ", се казва в доклада.

В края на април делегация, водена от лидерите на двете страни, проведе първа от десет години наса среща. Ръководителят на Северна Корея Ким Чен ун стана първият лидер на Северна Корея, които са преминава военната демаркационна линия в зоната на отговорност на Южна Корея. Срещата на високо равнище прие съвместна декларация, в която КНДР и Южна Корея обявиха намерението си да се стремят към пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, за да се подобрят отношенията с цел за общо благоденствие.