София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Северин ще отговаря за убийството на Виктория Маринова

Медицинска експертиза е доказала, че е вменяем

пропускане
5 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Северин Красимров - задържан  от власите за изнасилването и убийството на русенската журналистка Виктория Маринова, ще отговаря пред съда за деянията си.Това стана ясно днес, след като прокуратурата в Русе съобщи, че петорна медицинска експертиза е доказала, че мъжът е вменяем.
 
Предстои Окръжната прокуратура в Русе да внесе обвинителен акт срещу Северин и да поиска налагане на най-тежките наказания за извършените от него на 06 октомври 2018 г. в Русе две престъпления- изнасилване на Виктория Маринова, представляващо особено тежък случай и убийството ѝ, извършено по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост. 
 
Резултатите от направената експертиза показват, че Красимиров е с лека умствена изостаналост и е емоционално нестабилна личност – импулсивен тип, но може да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Това означава, че той  може да участва в наказателния процес и да разбира смисъла и значението на извършваните следствени действия и да разбира смисъла на наложеното наказание.
 
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди вземането на досъдебното производство под специален надзор и по него се извършват интензивни следствени действия от екип от прокурори. До момента са разпитани 30 свидетели и са назначени 19 експертизи. Извършени са множество първоначални и допълнителни огледи на местопрестъплението и на веществени доказателства, както и претърсвания и изземвания. Изискани и получени са справки от мобилните оператори и медицинска документация.
 
Припомняме, че извършителят на деянията бе задържан в изпълнение на издадена от прокуратурата Европейска заповед за задържане в Германия и бе преведен в страната ни. С определение на Окръжен съд – Русе на Северин Красимиров е определена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.