София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Северна Корея почита 25 години от смъртта на основателя си

Ким Чен Ун също почете паметта на дядо си

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

По повод 25-та годишнина от смъртта на Ким Ир Сен днес в КНДР се отбелязва национален празник. Навсякъде в страната в знак на траур за великия вожд са свалени държавните знамена. По обяд в Пхенян прозвуча сирена, която продължи една минута.

Десетки хиляди хора посетиха мемориални комплекси в цялата народна република, за да положат букети цветя в основата на статуи или цветни плочи, изобразяващи двама велики лидери - Ким Ир Сен и Ким Чен Ир.

Многобройни материали са публикувани в местни вестници по повод на датата на траур, разказваща за несравнимата фигура на Ким Ир Сен. Централният вестник на КНДР в редакционна статия, посветена на основателя на КНДР, призовава жителите на републиката да изградят "мощна икономика, основана на принципа на самодостатъчността".

„Днешният грандиозен прогрес в икономическото развитие е продължение на свещената и плодотворна борба на нашите велики лидери да изпълнят надеждите за създаване на патриотична и силна държава”, подчертава статията.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен ун също уважи датата от смъртта на основателя на страната Ким Чен Сир, като посети Кюмсусанския дворец на слънцето в Пхенян, където почете паметта на дядо си, съобщиКорейската централна телеграфна агенция (ЦТАК).

Отбелязва се, че Ким Чен Ун е посетил централната зала на двореца, където са поставени статуи в пълната височина на двамата лидери на народната република, Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. В подножието на статуите бе положена кошница с цветя от името на председателя на Държавния съвет, работническата партия на Корея и ръководните органи на КНДР.