София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Северна Корея показа военната си мощ

Путин поздрави Ким за 70-годишнината на КНДР

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Военният парад, посветен на 70-годишнината от създаването на Северна Корея, се проведе в неделя в столицата на страната – Пхенян, съобщи агенцията Yonhap .

Според агенцията около 10 000 войници от Корейската народна армия са участвали в парада. Според агенция Киодо , по време на парада са показани артилерийски оръжия, танкове и друга техника, но междуконтинентални балистични ракети и балистични ракети с близък и среден обсег не са представяни.

Експертите смятат, че това се дължи на нежеланието на КНДР да разпалва атмосферата поради възникващия диалог със САЩ. Последният път, когато се проведе военен парад в Пхенян, на 8 февруари - по случай 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия, беше представен  нов тип ракета "Hwaseon-15", което предизвика реакция от Япония и западните страни.

Десетки хиляди севернокорейци, махащи ярко оцветени пластмасови букети, изпълниха площад "Ким Ир Сю" в Пхенян, когато започна парада. Жителите на Пхенян са се обучавали месеци за годишнината и са държали букетите, за да изписват думи и лозунги, които могат да се видят от VIP-зоната.

По време на честванията лидерът на Северна Корея Ким Чен ун не направи изявление. Вместо него пред множеството се изправи  председателят на Президиума на Върховното народно събрание на Република Ким Йонг Нам. В края на парада Ким Чен ун само поклати ръка.

Единственият държавен глава, който присъстваше на празника, беше мавританският президент. На събитията имаше представител на Китай, а под главната трибуна беше и френският актьор Жерард Депардийо.

На честванията Русия бе представена от председателката на горната камара на парламента Валентина Матвиенко. Вчера тя се срещна с Ким Чен-ун и му предаде послание от президента Путин. Севернокорейският лидер потвърди, че е готов да посети Русия.

В писмото президентът на Русия Владимир Путин поздравява севернокорейския ръководител . по повод седемдесетата годишнина от основаването на КНДР. В телеграмата Путин приветства приятните отношения между Русия и Северна Корея. Освен това руският президент изразява увереност, че Пхенян и Москва ще гарантират със съвместни усилия развитието на двустранния диалог и конструктивното сътрудничество в различни области.

"Това отговаря напълно на интересите на народите на нашите страни" и подпомага укрепването на сигурността и стабилността на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло, се добавя в цитираната телеграма.

През последните месеци на фона на решението на Северна Корея да спре с ядрените опити и балистични ракети, възникна атмосфера на международен диалог по въпросите на Корейския полуостров и ситуацията престана да бъде напрегната. От началото на тази година, лидерът на КНДР Ким Чен ун проведе редица двустранни срещи с китайския президент Си Дзипин, с  президента на Южна Корея Мун Дже Ин, с президента на САЩ Доналд Тръмп, както и с руския външен министър Сергей Лавров.