София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Северна Македония и Черна Гора засилват сътрудничеството си

Лидерите на двете страни обсъдиха членството в НАТО

пропускане
4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев се срещна  с ръководителя на правителството на Черна гора Душко Маркович.

Съвместно бе заявено, че членството на Република Северна Македония в НАТО ще допринесе допълнително за стабилността и сигурността в региона. И двамата правителствени лидери потвърдиха, че членството в НАТО означава за Скопие и Прищина нови инвестиции, повече работни места, и по-добър жизнен стандарт.

Освен това те се съгласиха, че бъдещето на целия регион е в Европейския съюз и че тази стратегическа цел няма алтернатива. Смята се, че разширяването на ЕС трябва да продължи, тъй като е подходящ вариант за мир, стабилност и перспективи на Балканите и Европа.

Премиерът Заев изрази благодарност за силната подкрепа на Черна гора за членството на Северна Македония в НАТО и за изпълнението на общите перспективи на ЕС, в съответствие с Берлинския процес, който насърчава сътрудничеството между всички страни в региона.

„Продължаваме с реформите и приобщаващите политики, както политически, така и в контекста на нашата концепция „Едно общество за всички“, която успешно развиваме. Продължаваме да твърдим, че мястото ни е в ЕС. Интеграцията в ЕС и НАТО за нас няма алтернатива. Интеграционните процеси вече дават резултати в икономиката, по-високи заплати, пенсии, ръст на минималната работна заплата (…), ръст на социалните помощи “, каза премиерът Заев.