София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СГС: Сделката за "Царските конюшни" е нищожна

Реалната цена на земята е близо 11 млн. лв., продадена е за около 700 000 лв.

пропускане
5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Според решение на Софийския градски съд, обявено днес, сделката за продажбата на земята  под т.нар. "Царски конюшни" е нищожна. В мотивите към решението си съдия Росен Димитров посочва, че договорът противоречи на добрите нрави, тъй като платената сума от купувача е изключително ниска.
 
Трите терена на конюшните, които са с обща площ  над 7,3 дка в идеалния център на столицата са продадени от бившия областен управител на София Веселин Пенев  на  фирмата „Евротрансбилд” ООД за сумата от 658 870 лева.
 
Според прокуратурата реалната пазарна цена на земята е близо  11 милиона лева. Основният обвиняем по делото е именно бившият областен управител на София Веселин Пенев. На него му се търси отговорност за безстопанственост и сключване на неизгодни за държавата сделки.
 
През миналата седмица наказателното дело срещу Пенев  беше отложено заради самоотвод на съдебен заседател, като това е четвърти неуспешен опит за стартирането му.
 
Пак според обвинението имотът нарочно е разделен на три части, за да се намали стойността му и всяка от тях да е по-евтина от 500 000 лева, тъй като ако се мине тази граница, решението за продажбата следва да бъде дадено от Министерски съвет. общата щета за държавата от действията на Пенев, според прокуратурата, възлиза на 10,3 млн. лева.
 
Съдебна отговорност се търси и на оценителката Юлия Димитрова-Цекова, за това, че е дала невярна информация за реалната стойност на имота.
Бившият областен управител Веселин Пенев  пък твърди, че повече от три години в съдебна зала се внасят документи с невярно съдържание и обвиненията срещу него са скалъпени.