София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шампиони сме по брой университети на глава от населението

На 1 милион души в България се падат 20 научни центъра

7 годиниОбразование 5 Боряна Райчева

България е абсолютен шампион по брой университети и центрове за наука на глава от населението.

Това е един от изводите на партньорското изследване за подобряване на оценката и финансирането на научните организации, направено от европейски експерти в рамките на програмата „Хоризонт 2020“.Изготвеният, по молба на българските институции, доклад очертава разпокъсаността на научните институции в страната като основен проблем.

Освен пропуските в системата за финансиране на научните ни изслездавния, включващи това, че получаването на пари не е пряко обвързано с капитала, на състоялата се дискусия, бяха посочени и начини за преодоляването им.

Според експертите в държава с нашата територия и население, оптималният брой научни институции следва да е максимум 8, като те обединяват образователни и научни функции. Половината от тях трябва да имат предимно изследователски функции, а другата половина- да са свързани с предприемачеството.

На състоялата се дискусия, която беше лично открита от министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев, се повдигна и въпросът за държавното финансиране. Изводите от изследването показват, че то трябва да бъде увеличено с 50%. В момента в България за наука се отделя едва 0,23% от БВП. Това ни поставя в дъното на класацията в Европа. С други думи в бъдеще, стараната ни трябва да отделя 100 милиона евро за университетите и научните центрове. Тяхното обединяване би донесло значителна сума за всяко от тях, категорични са експертите. Дали изводите от изследването ще бъдат възприети и приложени на практика, предстои да видим. Дотогава, остава реалността, в която докторантите в БАН получават стипендии по-ниски от минималната работна заплата в България.