София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шанс за живот: Белодробно болни излизат на протест

От клиниката във Виена отказвали трансплантации

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Белодробно болни днес, в 10.00 часа, излизат на протест пред Министерство на здравеопазването. Недоволните ще излязат под мотото „Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?”.

Тежко болните пациенти алармират, че вече не получават шанс за лечение – получават откази за извършване на белодробни трансплантации от страна на клиника във Виена, с която би трябвало да имаме договор по линия на международната организация "Евротрансплант".

В момента чакащите за белодробна трансплантация у нас са 16 души. „Ако не се предприемат спешни мерки, те няма да дочакат своя нов бял дроб, обясни пред Дарик организаторът на недоволството и председател на „Асоциация пулмонална хипертония“ Тодор Мангъров

Двама белодробно болни вече са починали, защото здравните власти не са им осигурили възможност за навременни трансплантации.

„Трансплантация на бял дроб в България не може да бъде извършена поради ред причини. Все още български клиники тази манипулация не могат да я правят. За да се направи трансплантация на бял дроб на български пациент е необходимо българският пациент да отиде и да бъде обгрижен, само че в клиника в Европа“, посочи той.

„Според нашите здравни власти, визирайки Министерство на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите, работата е свършена и няма нито една основателна причина българските пациенти да не се обгрижват по линията на Евротрансплант, а според Евротрансплант ние нямаме такъв договор“, допълни Мангъров.