София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шашмата Панама-гейт. Началото на края

Те винаги играят с многопланови решения и с няколко хода напред

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Нарочно не пиша Panama Papers, защото това не е само хартия. Всъщност, хартия няма. Имало «документи». Това е едно от значенията на думата «papers».

Документи, които се изчислявали на 11 млн, и на 2 терабайта, 2000 гигабайта, 2 млн мегабайта информация.  С една дума, компроматната бомба на века. Такива обеми, килобайти, мегабайти, гигабайти, и терабайти наистина не е имало досега. Май даже Уикилийкс подсмърча завистливо в ъгъла пред тези чудовищни цифри. Сигурно се чувства като мършав велосираптор пред карнозавър, който закусва с тиранозаври рекс малко след като и тиранозавъра е направил същото с няколко прясно убити велосираптъри.

И, за да не останат напразно обемите на тази инфо…или дезинфо-Годзила, СМРАД подгряха аулдиторията с трейлъра, че сега вече ще му се стъжни играта на Путин, ще види той, какво компроматно цунами са му приготвили. Как ще изстрелят вечерта по «световните», «независими» (дез)информационни агенции.  «COMING SOON!», и «BREAKING NEWS!», дето се вика на чист български. "Очаквайте размазването на Путин" (в главната роля).

И какво? Последва интересна градация…или по-скоро деградация…

Преди 1-2 години (февруари 2015) говориха, пишеха бурно, напоително, направо пръскаха мастило от вестниците, и от екраните на сайтовете, как Путин имал $200 млрд. В Швейцария, и как сега ще му ги разкрият, ще му ги вземат, ще види той!

После, през втората половина на 2015, и до януари 2016 година, упорито тиражираха, че имал $40 млрд. Защото не 50, 60, или 80, не казват. 40 били! Всички дружно това повтаряха, през всички СМРАД отверстия.

И какво? В крайна, сметка (през април 2016) ни застреляха с тежката артилерия: Намерили са 2 млрд на Путин!
Добре, де, ама се оказа, че не са на Путин, а на негови приятели, и познати.
Добре, де, и тях не са ги намерили, а са ги предположили, че са техни пари...какво пък толкова...все пак.

"Компромата на века". Оркестъра свири туш...дето се вика...
Ще ми се наложи да цитирам адаша на Владимир Путин: Владимир Мицов:
Това е прекалено дори за мозък във формата на бургер със забучено US флагче отзад.

Превеждам: Владимир Путин според тези "честни, обективни, безпристрастни, и заслужаващи доверие" грантомотивирани източници се оказва направо абонат за социална помощ, в сравнение с нашенския банкянски авторитет с "видимите резултати", и магнолиите!

Това не е всичко. Както е известно, традицията изисква шоуто да продължи: The Show Must Go On, както настояваше персиеца Фару́х Булса́ра, от група Queen.

Продължавам, защото става дума за "честните и обективните": Ако погледнете филтъра на търсачката на сайта, пуснал уж най-голямата корупционна схема с участници от ЦЯЛ СВЯТ, ще видите доста неща. «Обичайните заподозрени», и набедени, в рамките на очакваното. Обаче, ако сте наистина наблюдателни, не само ще видите, ами даже и ще забележите нещо много интересно: една удивителна…липса. На една голяма, и не бедна държава. Една такава, дето почва с United .... Не, не Обединените Арабски Емирства, и не United Kingdom. Пак «обединени», ама сещайте се…

Тази липса на тази държава не просто подсказва, а направо диктува на наивния и всеяден драг зрител, my fellow americans, следният «спонтанен извод» (повтаряй след мен!): През последните 40 години, в САЩ не е имало нито един корумпиран политик, банкер или бизнесмен! Или такива с офшорки!

Е, как! Щом ги няма в 2 терабайта, в 11 милиона документа, изследвано и систематизирано за над 40 години, и няма, значи, няма! Ако не вярвате, проверявайте! Зевзеци изчислиха, че този обем, няколко стотин пъти по-голям от Библиотеката на Конгреса на САЩ, следва да се чете от доста хора, и за не по-малко от 25 години. Според мен са забравили някоя и друга нула на тези 25 години, особено като знам четящите способности на съвремието ни, но няма да издребнявам.

Да продължим: в този исторически «Най-голям теч» на сведения за корупцията в света, и то - във всички сфери - политика, бизнес, нефт, спорт(!), намираме представители на всички континенти, раси, народи, и държави: Русия, Украйна, Франция, Исландия, Германия, Саудитска Арабия, Ирак, Сирия, Венецуела, африканци, азиатци ... всякакви…само не и американци.

Нормално, случва се. Щом няма, значи няма. Потвърдено от спонсорираната от "Отворено общество" и други американски НПО-та "журналистическа мрежа". «Независимата» журналистика е така - не е открила един корумпиран американец на висока позиция, за период от 40+ години. Може би, ако беше за 50-60 години, или за малко по-зависима журналистика…но да не задълбаваме. 

Запомнихте ли? Нито политици, нито бизнесмени, нито спортисти ... Най-честната държава в света. Двойно дестилирана, кристализирана, и излъскана честност, порядъчност, и законопослушание. Образец за подражание.

Интересното е, че всички «разобличени» и набедени се оказаха геополитически противници на САЩ, и/или недостатъчно послушни «партньори», но всъщност това си е в реда на нещата. За какво са ти приятели, като имаш само интереси, и са ти достатъчни «временни съюзници»? Къде ги учат тия глезотии с «приятелите»?

Всъщност, в случая имаме работа с добре известната ни грантомотивирана «будна журналистическа съвест»:

"The OCCRP project has been, or is, supported by grants from the United Nations Democracy Fund (UNDEF), the United States Agency for International Development (USAID) and the Open Society Foundations.

Не мога повече...пуканките ми свършиха, La comedia finitа, както казват италианските гастарбайтери в България.

А сега сериозно…

Първо за Путин. Нито съм си пил кафето с него, нито имам вътрешна информация, но имам глава на раменете, и здрав разум, който ми помага да пазя равновесие, като ходя по улиците. Дали Путин има 2, 20, или 200 млрд няма голямо значение. Президент на такава държава, особено в такива търгашеско-парични времена е малко противоестествено да кара само на една заплата, и да не си е заделили определен «ресурс за влияние», и «решение на въпроси». Сталин го можеше, остави само 2 чифта ботуши, но там имаше «култ към личността» Сигурно, защото все пак имаше и личност, не като сегашните политически пигмеи, и морални нищожества.

Може и да греша, разбира се. Но даже и да има някакви големи или малки парични ресурси, различни от официалната му заплата, е меко казано не много умно да ги депозира в места, където даже и децата знаят, че са под юрисдикцията на големия му геополитически противник. Всъщност, въпросът с физическата ликвидация на Путин се обсъжда относително смело, открито, и честно по високи етажи в САЩ, което няма как да не му е отлично известно. И да седне да депозира в Панама, или в който и да е офшорка, или която и да е държава или банка в юрисдикция, или «зона на влияние» на САЩ-Великобритания, е безумие.

Да се подозира Путин в такава умопомрачителна глупост, и да се опитва да се прави от това компроматен материал от типа BREAKING NEWS!, е толкова жалко, колкото и миналогодишния мартенски опит да организират световна медийна паника от «изчезването му» за 3-4 дни.

Путин наистина е опасен човек. Той ги довежда до паника, когато го има, и когато го няма. Когато говори, и когато мълчи. Няма угодия! Това показва слабост, истерична нервност, и мисловна бедност на центровете, които харчат толкова глупаво, и неефективно парите на американския данъкоплатец за ЦРУ проекти. Наистина дават фира. Не е като старата школа, която успя да гътне СССР.

Че искат да го наклепат, и му търсят цаката денонощно, спор няма. Мотивите им за това са сериозни, и основателни. Нищо лично. Просто той, и неговата политика има опасност да се превърне не в трън в петата, а в шиш в сърцето. Поставено е на карта самото съществуване на САЩ. Но това е друга, дълга, и частично вече обсъждана тема. Да се върнем на Панама Пейпърс. И да започнем от самата Панама.

Панама е «държава» малко по-малко, отколкото протектората LLR (Local Loyal Regime) България днес. Има доста щати в САЩ, където централната федерална власт има по-малко значение, от мнението и препоръките на Държавния департамент за «държавата» Панама. Ако трябва да напомним предисторията, първо е възникнала идеята за така нужния на САЩ «Панамски канал», след което са си отрязали съседните парченца земя от Grand Columbia, и са си направили «държавата Панама». Всеки, който се е заблудил по думата «държава», и се е опитал да я изпълни с обичайното и значение, като например генерал Омар Торихос, или генерал Мануел Нориега, са или ликвидирани, или търкат наровете с 6 доживотни присъди в САЩ. За наркотрафик, да речем. Има се предвид неправоверен наркотрафик, неодобрен от «Компанията», както ласкаво наричат в специфичните среди «големият оператор» ЦРУ.

Панама е офшорна зона. Офшорна означава специални привилегии, данъчни облекчения (или липса на данъци) за големия капитал, който не иска да си плаща данъците в държавите, където си прави доходите. Офшора е измислен от големите световни банкстери, за чисто техни наднационални цели. Тоест, офшора е инструмент в полза на една шепа банкстери, банки, тръстове, застрахователни компании и прочее специфични персонажи, които искат да взимат, но не и да дават. Дори, когато закона ги задължава.

Накратко, това е средство за заобикаляне, а не за спазване на закона. Ако трябва, законът се придърпва за ушите, за да се отворят специални вратички, одобряващи това заобикаляне. Разликата между това заобикаляне, и въоръжение грабеж на банката от банда аматьори, е, че аматьорите в крайна сметка ги хващат, и/или убиват, а световните банкстери засега са си не само на свобода, и живи и здрави, но и управляват света, в който живеем. Управляват го така, както на нас не ни харесва, не сме го искали, не сме го одобрявали, и което е крайно несправедливо, но го правят. Защото те така искат, на тях така им харесва, и изобщо не им пука за такива глупости като справедливостта.

В света има над 50 офшорни зони, които бяха най-вече британски. Но понеже всичко в този свят е изменчиво (особенно през последните 30-50 години), вече огромната част от тях са или под юрисдикцията на ЦРУ/САЩ, и/или съвместно с МИ6/Великобритания. Преведено на човешки език това означава, че от всички офшорни играчи и перачи, ЦРУ и САЩ внимателно следят, отсяват, и решават – кой да остане, а от кой да се вземе. Те не искат много. Искат направо всичко.

Кипър също беше офшорна зона. И именно затова през 2013 година там направиха генералната репетиция в микро-мащаби. Получи се. На техен, банкстерски сленг това се нарича «да започнеш да стрижеш овцете». Също като градинар, който отначало разорава почвата, засажда растенията, полива ги, пази ги от плевели, наторява ги, грижи се за тях. На растенията им е хубаво. Растат, развиват се, цъфтят, плодоносят, стават големи и силни. Но това е до време. До това време, когато градинарят решава, че е време да събере реколтата, да ги окоси, и прибере така, и за това, за което той си е решил. Не растенията. Тук е същото. С тази разлика, че тази част от играчите в офшорките, които са от «недосегаемите», от световните банкстери, никой не ги пипа. Напротив – те прибират от другите довчерашни колеги.

Сега, обърнете внимание: по данни от 2013 година (но публикувани на 20.01.2014 г), общия обем на офшорно скътаните капитали е оценен на $18,5 трилиона. Трилиона е 1000 милиарда. 1% от най-богатите хора на планетата владеят активи от $110 трилиона. Това е над 65 пъти повече, от имуществото на бедната половина на човечеството. 85 от най-богатите хора владеят толкова, колкото и 3.5 млрд от населението на Земята. Интересни цифри. Обърнете внимание. Защото сега ще ви покажа нещо още по-интересно: дълговете на САЩ. И това са данни според самите САЩ, а не от някаква кремълска, путинска, или каквато и да е друга «комунистическа пропаганда».

Националният дълг (US NATIONAL DEBT) е 19,23 трилиона, брутният им вътрешен продукт, БВП (US GROSS DOMESTIC PRODUCT) е 18,26 трилиона. Тоест, това, което произвеждат като стоки и услуги, е с почти трилион по-малко от националния дълг. И така е не от вчера, а от декември 2014.

Общият им дълг (US TOTAL DEBT) е 64,69 трилиона, а неизплатимите задължения (US UNFUNDED LIABILITIES, GAAP) са 101,71 трилиона. Над 5 пъти повече от БВП-то им.

Но и това не е всичко. Страшната финансова бомба през есента на 2008 гръмна не само заради ипотеките, но и заради т.н. «деривативи». Деривативите (превежда се като «производно от»), и дълговете по деривативите всъщност са в десетки пъти повече. Някои говорят, и пишат съвсем сериозно за квадрилион. Квадрилион е 1000 трилиона. Тоест, 1 милион милиарда. 15 нули след единицата. Опитайте се да го напишете това число: 1,000,000,000,000,000. А сега се опитайте да си го представите. Може и като пари.

Не можахте ли? И аз не можах. И се съмнявам – някой да може. Деривативите означават «бъдещата предположителна стойност на дадени активи». Без значение, дали става дума за нефт, предприятия, или клечки за зъби. Там математиката е безсилна. Направо е изключена от процеса. Прогнозирането, планирането – също. Всички оперират с чисти фантазии, бучнали взор и пръст в неопределеното предполагаемо бъдеще, най-често по принципа «гладна кокошка просо сънува». Всъщност това е чист хазарт. Който за разлика от рулетката не се поддава на никакви «схеми», «настройки», и «математически прогнози». Всички играчи дружно газят дълбоко в блатото на безумието. Нещо като колективно умопомрачение, което ражда огромни неизплатими дългове на хора, оргагнизации, банки, държави в космически размери. Така са го измислили световните банкстери. Парите като съвършения инструмент за ограбване, и унищожение на хората. Техните пари. С техните съдии. По техните правила. Които само те могат да нарушават. Това е положението с дериватите.

Сега да се обърнем и към последната част на американския дълг: външния дълг, изчислен към БВП:

Виждате, че външният дълг, съотнесен към БВП на държавата САЩ, е 99,73%. Тоест, най-силната, до края на ноември 2014 най-голяма икономика в света, е в положение да трябва да работи цяла година на нула, за да изплати само външния си дълг, без да броим другите големи цифрички от предишната картинка.

Тук виждате първите 20 икономики, или държави в света. Пак според САЩ, ЦРУ (C.I.A.), Евростат (Eurostat), Световната банка (World Bank), и Съкровищницата на САЩ (US Treasury). Виждаме, че «лошото момче» Гърция, която има 196.94% дълг, и с която ни проглушиха ушите миналата година, всъщност…не е най-лошото. Доста по-зле от Гърция са Великобритания (но никой и нищо не казва за тях, нали?), Франция (същото мълчание), Ирландия (почти 800%!), Португалия (рядко я измънкват). Очевидно става дума за лошо миришещ двоен стардат. За зла умисъл, и пълна липса на каквито и да е принципи, и честни, общи за всички правила на играта. Fair Play, «честната игра», се оказва грозна демагогия.

Какво излиза?

Според мен вече е очевидно. И едва ли съм удивил голямата част от читателите: САЩ не са просто в дългова криза. Те са в напълно безнадеждно състояние. Безнадеждно от гледна точка на игра по досегашните правила, които по навик за повечето хора и държави звучат като «пито-платено». Тук се плюска и пие на корем, с десетилетия, пребиват, или убиват кредитора, и пак плюскат, и пак не плащат. Но…този балон започва да се надува, ще се пръсне, и ще хвърли цялата система, наричана по навик «Федерална резервна система» в канализацията на историята. И в тази канализация при този взрив ще попаднат десетки, стотици милиони трупове. Може и милиарди да са, никой не знае. Ще я задръстим, няма да се справи.

Добре, САЩ не могат да платят тези дългове. Не могат, и даже не смеят да кажат – а на кого всъщност ги дължат? Защо ги дължат? Тия, които печатат пари от въздуха, и ги връчват като дълг на хора, организации, и правителства, и искат реални активи срещу това мошеничество, откъде ги вземат тези пари? Кой, по дяволите, каза, че тези пари са каквато и да е ценност, за която трябва да даваш истински труд, услуги, и стоки?

Ще ви кажа – кой го казва – най-големия военен бюджет на САЩ, по-голям от този на всички останали, взети заедно, той го казва. Техните 13 самолетоносача, и над 700 военни бази, пръснати из целия свят, в това число и в  България, го казват. Няма друг. И няма никакво разумно, или морално обяснение, нито научно, нито паранаучно, което да обясни по друг начин значението на думата «стойност» за тези хартийки, и зелени цифрички на компютърни екрани, на които по навик им казват «пари».

Хубаво, ама как тогава се решава проблема с този дълг, все пак? Какви са възможностите на САЩ? Ами, възможностите са доста, ама кофтито е, че всички те са за наша, а не за тяхна сметка. Няма да ни харесат. На никой, и никога досега не са се харесвали. На никой не му се умира, все пак. Противоестествено е за повечето от нас.

Възможност номер едно, отигравана успешно двукратно: световна гореща война. Имаше и една трета, «Студена», в която те победиха СССР, и съюзници. Готвят се съвсем сериозно за тази поредна «възможност», и по обичайния за тях начин: с чужди ръце да вадят горещите кестени. Туземни подчинени башибозуци да се сражават за славата и интереса на Големия Бял англосксонски господар (наричан от лицемерие «съюзник»), ама за своя сметка. За това се готвят т.н. «натовски» «държави», но най-вече източноевропейските – те трябва да воюват, умират, и да плащат цената. Збигнев Бжежински си го беше казал съвсем честно, във «Великата шахматна дъска»: «Новият световен ред трябва да бъде построен против Русия, за сметка на Русия, на руините на Русия». Не се заблуждавайте, че България ще бъде извън тази сметка. САЩ за всичките 26 години третират България като военно-победена държава, която трябва да бъде похарчена като народ и държава именно срещу Русия, за да се избавят и от нас, чрез собствената ни глупост, и покорство.

Добре, войната е ясна: хибридна (каквото и да значи това), икономическа, информационна, политическа, гореща (за последните 25 години смогвате ли да преброите запалените огнища из целия свят? Ей това е!). Дали тя ще изпише този дълг, или поне една голяма част от него? Най-вероятно да. Но може и да не се справи. На твърде малко хора им се умира вече. И САЩ, и НАТО нямат боеспособни армии. Когато стане дума за живот и смърт, не всичко за умиращите вече е пари, заплати, и длъжностни инструкции. Даже и да се обличат като американски войници, да изглеждат като американски войници, и да се броят за такива. «Хюстън, имаме проблем!»

Затова световните банкстери не разчитат само на едно решение. Те винаги играят с многопланови решения, и с няколко хода напред. Богатото им колониално минало ги е научило, и те своята система от колониални техники са я систематизирали почти до съвършенство. Понеже дългът е огромен, и расте, значи, трябва да се намери и успоредно решение, което да застрахова «решението война». Взаимно допълващи се решения, а именно…да, дойдохме си на думата: Панама Пейпърс.

Сега, нали се досещате, че щом става дума за 11 млн документа, и 2 терабайта сведения, и то – само от обявеното дотук, а преди това Уикилийкс избълва най-големия (дотогава) масив от компроматни сведения, значи, този процес не е натрупан нито за последните седмици, и месеци, нито е правен от 5-10 човека персонал. Тук става дума за години, огромна, мащабна подготовка, и съвместните съгласувани усилия на цели ведомства, с огромен щат, персонал, кадри, и ресурси. Когато някой влага, и харчи такива огромни усилия, и средства, той очаква да получи много повече от вложеното. И случаят е точно такъв.

Забележете – колко много държави, колко много високопоставени (в това число от Великобритания!) държавни ръководители има в този списък. Какво означава това?

Според мен е очевидно. Това означава контрол. Това означава, че чрез тези компромати, се създава инструмент за подчинение, и безропотно ограбване на тези страни, държави, компании, на тези хора. Именно чрез държавниците, политиците, банкерите, бизнесмените, и знаменитостите те ще получат пълен контрол над механизмите за управление, ограбване, и унищожение на всички тези места, докъдето е стигнала костеливата ръка на шантажа чрез Панама Пейпърс, или аналогични инструменти. Пред перспективата да се окажат в затвора (а САЩ вече имат такива «екстратериториални закони», които действат не само на територията на САЩ, но из цялата земя), огромната част от тези хора ще изпълнят безропотно каквото и да е искане, и нареждане на САЩ. Ще предадат безплатно, даже няма да продадат концесии, ресурси, компании, инфраструктура. Ще хвърлят народите си във война с когото им наредят, където им наредят, ако трябва и гражданска. Ще направят всичко това, което на САЩ не им се прави със свои ръце, със свои усилия, и за своя сметка. Но което ще даде на САЩ активи, с които да погасим голямата част, или целия сегашен дълг (все още има такива ресурси на Земята), и световните банкстери ще получат още една отсрочка, време от 10-15 години, след което отново надутия балон ще гръмне по подобен начин, а може би и по-силно. Точно, както стана след победата им над СССР, и страните от СИВ, и Варшавския договор.

Напомням: през 1989 по изследване на Комисията по бедността от ООН в Европейската част на СССР, и страните от социалистическия блок, количеството на бедни хора беше определено на 14 млн човека. През 1996 година същото това изследване, от същата тази комисия, на същата тази територия (до Урал) определи количество от бедни хора в размер от 168 млн човека. Как мислите – къде е отишло богатството, благосъстоянието, предприятията, продукцията, и ресурсите на всичките тези хора, и държави? Правилно, и аз така си помислих.

Живеем в «интересни времена», но в смисъла на китайското проклятие.

Кипър 2013 беше репетицията, пробния «саунд-чек», както музикантите наричат подготовката за концерта, и настройката на инструменти, аппаратура, и микрофони.

Панама Пейпърс април 2016 беше първото dead metal парче от този страшен глобален концерт. Тихи места в тази «зала Земя» не са предвидени. Колкото и да не ни се иска, ще ни заставят да го изслушаме до края. Ако оцелеем. Предупреждавам ви! «Предупреденият е въоръжен», казват знаещите бойци.

Въоръжавайте се, но не с търпение!

 

_____

Още по темата

ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ

ЗАЩО ДЖОН КЕРИ ПОСЕТИ ДВА ПЪТИ РУСИЯ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА?

ЗА "ДОБРИТЕ" ОТ ЦРУ И ЗА "ЛОШИТЕ" ОТ РУСИЯ

НЕ ПИТАЙТЕ, РАЗБЕРЕТЕ!

РУСИЯ НА КРЪСТОПЪТ

ЙЕМЕН, БЛИЗО И ДАЛЕЧ

МЕДИЙНИ ВОЙНИ

ЗА ВЛАСТЕЛИНА НА ПРЪСТЕНИТЕ И ЦАРСТВОТО НА КРИВИТЕ ОГЛЕДАЛА

 

_____

Автор: Пламен Пасков

 

 

 

 

 

_____

Още от Пламен Пасков в Евроком