София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шефката на Търговския регистър подаде оставка

В биографията на Даскалова-ключови длъжности

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Зорница Даскалова - изпълнителният директор на Агенцията по вписванията подаде молба за освобождаване от заеманата от нея длъжност, а министърът на правосъдието Цецка Цачева я прие. Оставката идва буквално час след като в Министерския съвет на четири очи разговаряха премиерът Борисов и правосъдният министър Цецка Цачева. Припомням, че вчера Борисов обяви, че не е доволен от работата на Даскалова и даде да се разбере, че тя ще се раздели с поста си.
 
Причината за оставката и совалките на Цачева е техническият срив на Търговския регистър, който вече осми ден работи само частично, а няколко дни бе напълно недостъпен. Така данните на хиляди фирми и юридически лица бяха застрашени, а стотици сделки провалени. До момента все още няма яснота дали всички данни са в наличност. При срива на Търговския регистър излезе наяве и фрапиращата информация, че няма дублиране на данните на независим и защитен електронен носител.
 
На петия ден след срива Зорница Даскалова даде пресконференция, на която обясни, че "такива неща се случват" и че сега не е момента за оставки. Ето, че днес напускането й е факт. Даскалова оглавява Агенцията по вписванията от май 2017 г. Преди това тя е била 5 години член на Комисията за защита на конкуренцията от 2011 до 2016 г. По това време по разпределени при нея дела КЗК разреши концентрацията на "Вива телеком", промените в собствеността на "Булгартабак", придобиването на 100% от вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика" от Патрик Халпени, придобиването на "Канал 3" от Нова българска медийна група, изкупуването от "Табак маркет", популярна с магазинчетата си Lafka, на разпространителски фирми, припомня в. "Капитал" в статия от февруари 2016 г.