София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Шефът на Бойков - обявен за международно издирване

Обвинен е за поръчител

пропускане
5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Собственикът на „ТАД ГРУП“ - фирмата, в която работи основният обвинен в хакерската атака срещу НАП, е обявен за общодържавно издирване и ще бъде издадена Европейска заповед за ареста му, а търговският директор на фирмата е обвинен за това, че като подбудител, умишлено склонил Кристиян Бойков да извърши престъпление, с цел да създаде смут и страх в населението. Взета му е мярка за неотклонение Гаранция в пари в размер на 20 000 лв.

Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани.