София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шефът на ФСБ: ИДИЛ пуска пипала в Афганистан

В бившите съветски републики ще навлязат екстремисти

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Директорът на руската Федералната служба за сигурност Александър Бортников заяви днес, че терористичната групировка „Ислямска държава“ създава база в Афганистан, за да атакува оттам бивши съветски републики, използвайки екстремисти от Централна Азия, предаде АФП.
„Виждаме увеличена активност на клоновете на ИДИЛ в Афганистан“, каза Бортников на регионален форум в Ташкент.
Той обясни, че джихадистите обединяват разклоненията си в Афганистан и работят заедно с групировката „Джамаат Ансарулах“ и с Ислямското движение на Източен Туркестан, познато и като Туркестанска ислямска партия.
По мнението на Бортников навлизането в бившите съветски републики ще бъде извършено от екстремисти, които са граждани на страни от Централна Азия с боен опит като членове на терористични организации.
Коментарът му идва след вчерашното нападение на джихадисти срещу таджикска застава.
В Таджикистан и други бивши съветски републики от Централна Азия се подвизават сериозен брой джихадисти, вербувани да воюват в Ирак и Сирия.