София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Шефът на хакера: Не сме пъдари на нашите служители

Иван Тодоров отрече да е подбуждал Бойков за атаката

5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

„Спазвали сме всички правила за съхранение на лични данни, и до ден-днешен ги спазваме“, това бяха едни от първите думи на собственика на фирмата "Тад Груп" Иван Тодоров.

"Вече 3-4 години се опитваме да подобрим сигурността и на частни, и на държавни институции", подчерта той, като призна, че е изненадан от обвинението и е научил за него от медиите.

Той отрече да е подбуждал сочения от прокуратурата за извършител на хакерската атака Кристиян Бойков, но и посочи, че фирмата няма система за контрол над онлайн активността на служителите: „Не сме пъдари на нашите служители, имаме политики, които трябва да спазват и вярваме, че го правят“.

Тодоров е в Канада, по думите му – на среща на веригата ресторанти, които управлява в България: „Тази среща е ежегодна и подлежа на глоба от 5000 долара, ако не присъствам. Билетите ми са купени преди два месеца и мога да го удостоверя“.

Собственикът на „ТАД Груп“ заяви, че се прибира през следващата седмица и планира веднага да се яви пред властите, за да помогне на разследването и да разбере в какво е обвинен.

Голяма е вероятността да бъде арестуван още на летището. „Наясно съм, нямам от какво да се страхувам“, категоричен беше бизнесменът.

Специализираната прокуратура обяви официално обвиненията срещу Кристиян Бойков, Георги Янков и Иван Тодоров от "ТАД груп" за кибер атаката срещу НАП. Босът на фирмата Тодоров ще бъде издирван с европейска заповед за арест като не е открит на обявените си адреси.

Продължават действията по събиране на доказателства, което може да доведе до ангажиране на отговорността и на други лица.