София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът на Интерпол подаде оставка

Шефът на Интерпол нарушил закона в Китай?

5 годиниПравосъдие 9 Боряна Райчева

Интерпол съобщиха, че Мън Хунвей - когото Китай обяви, че разследва за нарушения на закона - е подал оставка като президент на международната полицейска организация, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.
Оставката е била получена в генералния секретариат на Интерпол във френския град Лион и влиза в сила незабавно, се казва в официалното съобщение.

Президентът на Интерпол Мън Хунвей, който също заема поста заместник-министър на обществената сигурност на Китайската народна република,  е заподозряна в нарушаване на закона на страната и китайските власти го проверяват. Това се съобщава в неделя на уебсайта на Централната комисия на Китайската комунистическа партия за инспекция на дисциплините.

"Мън Хунвей, заместник-министър на обществената сигурност на Китайската народна република, е заподозрян в нарушаване на закона, понастоящем Комитетът за държавен надзор провежда проверка по негово мнение", се казва в съобщението.

Президентът на Интерпол замина за Китай на 29 септември. Според АФП последният път, когато е имало връзка с него е било преди седмица. Прокуратурата на град Лион (централна Франция) започна разследване за изчезването на Хунвей.

По-рано китайското издание на South China Morning Post съобщи, че Мън Хунвей е бил разследван в Китай. Според изданието той е прибран за разпит веднага след пристигането кацането му на летището в Китай на 29 септември.