Гледай
на живо

Шефът на НЗОК знае кой дърпа конците на касата

Д-р Дечев ще опита да работи с тези хора

Шефът на НЗОК знае кой дърпа конците на касата Новият шеф на НЗОК посочи произхода на проблемите в Здравната каса. По думите му има едни „хор... thumbnail text

Новият шеф на НЗОК посочи произхода на проблемите в Здравната каса. По думите му има едни „хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, и дърпат конците на касата“. „Има много интереси в системата – тези лобита са вкарали хора, които влияят. На практика те решават какво да става в касата", коментира пред бТВ д-р Дечев и заяви, че знае кои са въпросните хора, които дърпат конците, но не пожела да цитира имена.

„Не съм от хората, които позволяват да им диктуват решения“, каза новият управител на Здравната каса.

Той заяви, че ще се опита да работи с тези хора, „ако не - ще видим кой ще си ходи“.

„Тези хора обаче не позволяват в момента да се направи избор на екип. И направиха едни ходове, с които желаеха да бетонират кадровата ситуация в момента, но ще се опитам да променя това. Затова ще бъде трудно да бъде подменен част от персонала. Тези хора са отдавна в системата и имат не толкова политическа обвързаност, колкото икономическа и корпоративна", каза още д-р Дечев.

Д-р Дечо Дечев беше избран в петък от парламента след предсрочно предсрочно прекратения мандат на проф. Камен Плочев.

Шефът на НЗОК коментира, че разглежда подкрепата на народните представители за неговото назначение като истинска подкрепа и може би не толкова върху неговата личност, а за това, че политическата класа е разбрала, че проблемите в сектора са много тежки и трябват промени.

"Аз съм човек, който никога не е бил политически обвързан и щом съм поканен на тази длъжност това означава, че е заради някакви други качества. Познавам здравния министър, работили сме дълго време заедно и мисля, че ще имаме добра комуникация и ще работим добре", каза още д-р Дечев.