София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Шефът на полицията в Кипър беше уволнен

Още един уволнен от президента след министъра на правосъдието

5 годиниКрими 10 Боряна Райчева

Още една оставка в Кипър заради масовия убиец с български произход - 35-годишният Никос Метаксас. След министъра на правосъдието, президентът уволни шефа на полицията.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис уволни началника на полицията на страната, като заяви, че неадекватното разследване на случаите на изчезнали лица вероятно е допринесло за увеличаване на броя на жертвите на сериен убиец, който направи самопризнания, предаде Асошиейтед прес.

Решението на Анастасиадис бе обявено днес, ден след като министърът на правосъдието Йонас Николау подаде оставка на фона на нарастващи критики срещу полицията за допуснати грешки при разследването на изчезването на някои от седемте жени и момичета, които 35- годишен армейски капитан заяви, че е убил, припомня БТА.

В писмо до началника на полицията Захариас Хрисостому президентът Анастасиадис заяви, че ръководителят на всяка една организация трябва да поеме отговорност за действията на подчинените си. В. "Сайпръс мейл" отбелязва, че отстраняването от длъжност на Хрисостому влиза в сила от 7 май.

Предполагаемият убиец е казал на следователите, че е хвърлил телата на жертвите си в изоставена минна шахта, отровно езеро и кладенец на военен полигон. Смята се, че сред жертвите са майка и дъщеря от Румъния, най-малко две жени от Филипините и други.

Анастасиадис обеща да гарантира, че работещите на острова чужденци ще бъдат по добре защитени.
Припомняме, за последните три седмици бяха открити безжизнените тела на четири жени на три различни места на запад от столицата Никозия. В момента се разследват още три случая на изчезнали, сред които на момичета на шест и осем години.

Задържан за убийствата е 35-годишен военнослужещ, който е направил самопризнания за седем убийства. По-рано днес стана ясно, че мъжът е с български корени, тъй като майка му е българка от Стара Загора.