Гледай
на живо

Шефът на ВАС- за временното отстраняване на тримата големи

Чолаков: Главният прокурор да е вътрешен човек

Шефът на ВАС- за временното отстраняване на тримата големи Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков подкрепя идеята Законът за съдебната в... thumbnail text
Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков подкрепя идеята Законът за съдебната власт да променен, така че той да предвижда възможност тримата големи - председателите на ВАС и ВКС и Главният прокурор да могат да бъдат отстраняване временно от постовете им. Това заяви самият Чолаков пред журналисти на излизане от президентството, където повече от час води разговори с Румен Радев във връзка с предстоящия избор на ног Главен прокурор.
 
Относно идеята за нови основания за предсрочно освобождаване на шефовете на ВАСы ВСК и Главния прокурор, Чолаков не беше толкова категоричен.
 
"Законът в момента предвижда възможности за предсрочно прекратяване на мандата ан тримата големи. То е разписано, както в Конституцията, така и в Закона за съдебната власт. Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания. Следва се видят какви точно са те и кой точно орган ще прави тази процедура."
 
Чолаков се обяви и за това да бъде помислено за ограничаване правата на Главния прокурор, така че той реално да може да търпи наказателна отговорност. 
 
Колкото до това какъв трябва да е профилът на бъдещия обвинител номер 1, шефът на ВАС, който е и член на ВСС, които реално ще гласуват за наследника на Цацацров, изказа само едно предпочитание.
 
"Лично за мен е добре да бъде човек от прокуратурата, защото, когато е човек отвътре, много по-бързо започва да работи. Не му трябва време за адаптация."
 
Консултациите при президента за избор на нов Главен прокурор продължават и утре.