София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шефът на ВАС- за временното отстраняване на тримата големи

Чолаков: Главният прокурор да е вътрешен човек

пропускане
5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков подкрепя идеята Законът за съдебната власт да променен, така че той да предвижда възможност тримата големи - председателите на ВАС и ВКС и Главният прокурор да могат да бъдат отстраняване временно от постовете им. Това заяви самият Чолаков пред журналисти на излизане от президентството, където повече от час води разговори с Румен Радев във връзка с предстоящия избор на ног Главен прокурор.
 
Относно идеята за нови основания за предсрочно освобождаване на шефовете на ВАСы ВСК и Главния прокурор, Чолаков не беше толкова категоричен.
 
"Законът в момента предвижда възможности за предсрочно прекратяване на мандата ан тримата големи. То е разписано, както в Конституцията, така и в Закона за съдебната власт. Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания. Следва се видят какви точно са те и кой точно орган ще прави тази процедура."
 
Чолаков се обяви и за това да бъде помислено за ограничаване правата на Главния прокурор, така че той реално да може да търпи наказателна отговорност. 
 
Колкото до това какъв трябва да е профилът на бъдещия обвинител номер 1, шефът на ВАС, който е и член на ВСС, които реално ще гласуват за наследника на Цацацров, изказа само едно предпочитание.
 
"Лично за мен е добре да бъде човек от прокуратурата, защото, когато е човек отвътре, много по-бързо започва да работи. Не му трябва време за адаптация."
 
Консултациите при президента за избор на нов Главен прокурор продължават и утре.