София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шест европейски държави ще приемат мигрантите от Средиземно море

Това са Испания, Франция, Германия, Румъния, Португалия и Люксембург

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Испания, Франция, Германия, Румъния, Португалия и Люксембург ще предоставят убежище на мигрантите от Северна Африка. Те се намират на борда на спасителни кораби, които от 14 дни чакат в Средиземно море, но не получиха позволение за акостиране до този момент.

Правителствата на шестте европейски държави са се свързали с властите в Италия, която по-рано отказа да даде позволение за дебаркиране на спасителните кораби. Те са изразили готовност да поемат ангажимент към мигрантите, веднага след като им бъде позволено да пристигнат на италианското пристанище. Това стана ясно от изявление на италианския премиер Джузепе Конте.

Мигрантите бяха спасени преди две седмици, от неправителствени организации, и останаха блокирани в открито море, тъй като европейските държави не успяваха да достигнат до решение кои от тях да поемат отговорността за тях.