Гледай
на живо

Шест пъти по - висок данък за дизеловите автомобили

Брюксел подготвя наредбата

Брюксел подготвя наредба, според която дизеловите автомобили ще бъдат облагани с шест пъти по - висок данък от бензиновите, съобщиха местни медии.

Новите правила ще важат дори за най - съвремените дизелови автомобили. Новите правила за определяне на данъка, няма да се определят само от мощността на двигателя, а и според използваното гориво и количестовото отделян въглероден двуокис, съобщава БТА.

Дизеловите автомобили в Белгия са с 1/3 повече от бензиновите по данни на статистиката и доскоро купуването и употребата им бяха непряко подпомагани от властите. Сега специалисти дадоха съвети в медиите тези автомобили бързо да бъдат продадени в Източна Европа и отбелязаха, че белгийските автомобили са сред най-стойностните заради защитата срещу подправяне на пробега и високите изисквания за техническа годност, прилагани безкомпромисно.

Припомняме за забраната наложена от властите в Брюксел, с която се забранява от догодина регистрацията на стари дизелови автомобили. Мярката ще обхване превозните средства по стандарта "Евро-1", произведени преди 1997 г., които съставляват около 11 на сто от автомобилния парк в града. Забраната няма да засяга т.нар. класически колекционерски автомобили, произведени преди повече от 20 години и поддържани безупречно.

От догодина в столицата няма да може да се движат дизелови автомобили, регистрирани преди 2006 г., както и бензинови, произведени преди 2001 година. Поетапното въвеждане на ограниченията ще продължи до 2025 година.