София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ШЕСТИМА АРЕСТУВАНИ ЗА ТЕРОРИЗЪМ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

ПОДОЗРЕНИЯТА ЗА АРЕСТА СА ТЕРОРИЗЪМ

9 годиниКрими 2 Боряна Райчева

    Шестима са арестувани по подозрения за тероризъм във Великобритания в сряда сутринта, съобщи АФП.
Четирима членове на едно и също семейство са арестувани на летището в Манчестър по подозрения за участие в терористична схема. Разследването е започнало, след като властите в Турция са спрели група от девет души, пак от същото семейство, докато са се опитвали да преминат границата със Сирия.
    Арестуваните от сряда сутринта са на възраст между 22 и 47 години. Манчестърската полиция работи по изясняване на причините за пътуването им и очевидния опит за навлизане в територията на Сирия, по-рано този месец.
    Петимата възрастни и четирите деца, са от едно и също семейство, като в момента живеят в търговския град Рочдейл, Манчестър. Четирите малолетни деца са под протекцията на съда. Всичките шестима заподозрени от сряда сутрин , арестувани  по Закона за тероризма , остават в полицейския арест за разпит .
    Групата , която включва две жени на възраст между 47 и 22 , трима мъже на възраст 24 , 22 и 21 , както и четири деца на възраст от една , три, осем и 11 , са били спрени в турската провинция Хатай , близо до границата със Сирия , на 1-ви април .
    След задържането на групата в Турция, манчестърската полиция съобщава, че не е била открила никакви доказателства за непосредствена заплаха за общността в Рочдейл или на други места във Великобритания.
    
„Полицаите продължават да работят в тясно сътрудничество с  общинския съвет на Рочдейл, с местни партньори , както и с религиозни водачи , като част от инициатива за „Превенция“, заяви полицията.