София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кой е виновен за мелето в Ботевград?

Шестима роми са задържани за нападение над полицаи

6 годиниКрими 4 Боряна Райчева

Задържани са шестимата нападатели над полицаи в Ботевград. Арестите са извършени още в неделя вечерта, съобщиха от МВР. Сред задържаните има и една жена.

Всичко се случва в събота вечерта, когато органи на реда са се отзовали на сигнал за силна музика, след което са нападнати с колове, камъни, и дори замерени с пейка. Нападението е заснето от охранителни камери в кварта „Саранск“ в Ботевград.

Пред Нова телевизия майки на задържаните заявиха, че децата им са невинни. Били задържани и пребити от полицаите. Празнували рожден ден, а когато полицията пристигнала, всичко било приключило. Те отрекоха децата им да са нападнали полиция, органите на реда първи ги атакували.  „Невинни хора са били нападнати от полицаите в 2:30 през нощта. Влизали са с прожектори и са осветявали в леглата, докато хората спят. Стреляли са невинни, има пребити”, заяви лидерът на партия ДРОМ Илия Илиев.

Арестуваните са обвинени в хулиганство. Двама от тях са привлечени като обвиняеми за повреждане на колите на полицаите, а други двама са с обвинения за възпрепятстване на органите на властта. Един от задържаните има 18 присъди, а друг е със 16 присъди.

По думите на кмета на Ботевград оплаквания от силна музика в града не липстват, особено лятото. „Това е често срещан проблем, който остана нерешен“, каза той. Кметът посочи, че  полицаите не влизали до този момент в ромския квратал, защото били само по двама или трима служители. Според него е необходимо бройката на полицията в града да се увеличи двойно, за да може да се осигурява нормално обществения ред и спокойствие на гражданите.

Минути след скандала вчера съпругата на вицепремиера Томислав Дончев призова във Фейсбук Българският хелзингски комитет да излезе с "остра" декларация в защита на правата на полицаите от Ботевград и да осъди посегателствата върху тях като представители на българския етнос. „Нека всяка циганка от въпросния блок да се отрече от мъжа си, ако е хвърлял камъни и дърве по въпросните лица“, пише Светлана Дончева в профила си.