София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Шествие на достойнството” за Деня на независимостта на Украйна

Денят на независимостта се чества от 1991 година

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Шествие на достойнството” се организира вместо традиционния парад в Деня на независимостта на Украйна. То ще се състои в събота в центъра на Киев.
В похода на Хрещатик участват военни, лекари, учители, спортисти, представители на обществените организации, доброволци, чуждестранни гости и украински политици, участват пет оркестъра, оперни певци и народни изпълнители.
На събитието присъства президентът Володимир Зеленски. След „Шествието на достойнството“ ще се проведе неофициален парад на ветерани и активисти „Марш на защитниците на Украйна“.
Зеленски преди това отмени традиционния парад за Деня на независимостта на 24 август. Спестяванията, според президента, ще бъдат използвани за изплащане на бонуси на военните. В тази връзка администрацията на държавния глава обяви нов формат за отбелязване на Деня на независимостта.
Денят на независимостта на Украйна се отбелязва за първи път на 16 юли 1991 г. - на годишнината от приемането на Декларацията за държавния суверенитет на Украйна от Върховната Рада на Украинската ССР.
По-късно тази дата е отложена за 24 август, тъй като именно на този ден през 1991 г. Върховната Рада на Украинската ССР приема Акта за декларация за независимост на Украйна. Денят на независимостта на Украйна е потвърден на Всеукраинския референдум на 1 декември 1991 г.