София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шофираме с до 30км/ч градско и 80 км/ч извънградско?

МВР предлагат нови правила за пътна безопасност

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Намаляват максимално разрешената скорост в градовете и по първокласните пътища. От МВР предлагат по първокласните пътища да се движим с 80 км/ч, а не  както сега – с 90. В населено място сега е разрешено да се движим с до 50 км/ч. След промените  скоростта ще се ограничи до 30 км/ч. Аргументът на експертите е, че всеки километър по-бавно движение намалявал жертвите с 4-5%. В официалния документ от интернет страницата на МВР сред аргументите за повече внимание към пътниците стои и изречението: „Пътникът трябва да се превозва по-внимателно от дамаджаната с ракията”.

Според новите правила за пътна безопасност, одобрени от правителството, се предвижда и увеличаване часовете на шофьорските курсове. Сега книжка може да получат шофьорите след 31 часа на пътя. Ако предложенията бъдат приети, вече ще се учат поне 50 часа.

В новите правила е предвидено, ако водач причини катастрофа в завой, органите на реда могат да му вземат книжката веднага.

Предстои предложенията на МВР да бъдат обсъдени, а въвеждането им ще стане поетапно през тази и следващата година. Те са част от одобрените през 2018 г. намерения за „0 жертви” – по-безопасни пътища и дисциплиниране на шофьорите.