Гледай
на живо

Шофьорът, блъснал варненския балетист, остава в ареста

Пред съда той изрази съжаление за случилото се

Магистратите от варненския окръжен съд решиха да оставят в ареста 25-годишния Петър Здравков, отнел преди дни живота на балетиста Мартин Чакалов, блъскайки го с колата на оживен път в морската столица.

Пред съда обвиняемият наруши правото си да запази мълчание само веднъж, произнасяйки  само едана дума- „съжалявам“. Всички останали обяснения за поведението му на пътя и след това бяха дадени от адвоката му.

Защитникът на Здравков обясни още, че клиентът му, споделил с него, че имал проблем с очите, но никога не си е слагал очила. Според адвоката именно нарушеното зрение на повереника му е станало причина за това той да не види, колоездача. Яснота обаче по въпроса защо младият мъж години наред е шофирал без книжка не беше дадена- нито от него, нито от адвоката му.

Именно тези факти, мотивираха прокуратурата да счита, че в случая става дума за убийство по непредпазливост, като формата на вината е по тежката от двете възможни, а именно- самонадеяност.

Решението на варненския окръжен съд да остави Здравков в ареста подлежи на обжалване в тридневен срок, като обвиняемият все още не е решил дали се възползва от това  си право.