Гледай
на живо

Шон Пен снима филм за Джамал Хашоги

Пен и екипът му са в Истанбул за снимки на лентата

Шон Пен снима филм за Джамал Хашоги Известният американски актьор и режисьор Шон Пен е в Истанбул, където прави документален филм за уби... thumbnail text

Известният американски актьор и режисьор Шон Пен е в Истанбул, където прави документален филм за убийството на журналиста от Саудитска Арабия Джамал Хашоги, съобщи вестник „Хюриет”.

Според публикацията режисьорът прави снимките в сградата на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, където Хашоги е убит. Заедно с Пен в града е филмов екип от 10 души. Очаква се Шон Пен да се срещне и с булката на убития журналист Хатидже Дженгиз.

Хашоги, който работаше за американския вестник "Вашингтон пост" и живееше в САЩ от 2017 г., изчезна в Турция на 2 октомври, след като влезе в сградата на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. В нощта на 20 октомври държавните медии в Саудитска Арабия разпространиха посланието на главния прокурор на страната, че според предварителните данни журналистът е загинал при спор с персонала на консулството.

Прокуратурата в Истанбул заяви, че убийството на Хашоги е било умишлено, че тялото на журналиста е разчленено и унищожено след като е удушен в генералното консулство. Турция настоя Саудитска Арабия да екстрадира извършителите на престъплението, както и информация за местонахождението на тялото на Джамал Хашоги.

Според службата на генералния прокурор на Саудитска Арабия 21 души са задържани по случая с убийството на журналиста. За петте директни участници в убийството прокуратурата поиска смъртното наказание.