София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шрьодер: Крим ще трябва да бъде признат за руски

Бившият канцлер призова за нов пакт ЕС-Русия

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Крим, рано или късно, ще трябва да бъде признат за руски. Това каза в интервю за вестник „Аахенер нахрихтен“ бившият германски канцлер Герхард Шрьодер.

Той припомня, че Крим е бил руски до 1954 г., когато съветският диктатор Хрушчов го подарява на Украйна.

Бившият федерален канцлер призовава за нов пакт ЕС-Русия, например чрез споразумение за асоцииране на Русия, което, по думите му, ще улесни и политическото решение на конфликта в Украйна.

Шрьодер отбеляза, че Русия е най-близката съседка на Европа и без нея няма да има дългосрочен мир на континента.

“Става дума за стратегическия интерес на Германия в енергийната и икономическата политика и за мира и стабилността в цяла Европа. САЩ имат други интереси по отношение на Русия. Те искат Русия да остане малка, защото не искат да има втори световен политически конкурент освен Китай. Мога да разбера това. Но това не се отнася за Европа. Между Европа и Русия няма Атлантически океан, страната е нашата непосредствена съседка с или без президент Путин. И без Русия няма да има траен мир на нашия континент. Тази реализация бе крайъгълният камък на политиката на всички федерални канцлери”, обясни Герхард Шрьодер, който е един от най-близките приятели на Путин. След напускането на политиката в Германия Шрьодер работи за водещи руски компании.

Според бившия канцлер, необходимо е създаването на истинско правителство на Европейския съюз, което да се контролира от Парламента, защото в момента Европейската комисия все още се възприема като прекалено технократска власт.