София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще бъде ли екстрадиран Пучдемон

Бившият каталунски премиер обжалва решението на съда

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

След като съдът в германския град Шлезвиг постанови, че молбата за екстрадиция на Карлес Пучдемон е допустима, защитата му обяви, че ще обжалва решението. Един от адвокатите на бившия каталунски премиер заяви, че това ще се случи пред федералния съд в Карлсруе най-рано днес.

Обжалването обаче може да се окаже излишно, тъй като постъпват съобщения, че испанското правителство не е доволно от основанията за решението на германския съд, според които повдигнатото обвинение е за злоупотреба с обществени средства, а не заради обвинението в бунт. В решението се посочва, че действията на Пучдемон в Испания във връзка с организирания миналия октомври референдум за независимост на Каталуния не отговарят на определенията за държавна измяна и бунт в германското законодателство поради факта, че той "е имал за цел просто да произведе референдума".

Обвинението в бунт е ключово в молбата на Мадрид за екстрадиция и делото срещу каталунския лидер.

Припомняме, че бившият каталунски премиер беше арестуван на 25-ти март. Испания поиска екстрадицията му заради ключовата му роля при породилия спорове референдум за независимостта на Каталуния миналия октомври. Той беше пуснат под гаранция от 75 000 евро в началото на април и към днешна дата е на свобода.

Испанският съд все още не е коментирал официално развитието по случая.