София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЩЕ БЪДЕ ЛИ СПАЗЕНА МИРНАТА ДОГОВОРКА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

НОВИ ЖЕРТВИ В УКРАЙНА ВЪПРЕКИ ПРИМИРИЕТО

9 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Нови жертви и ранени взеха боевете в Източна Украйна снощи, съобщиха от Киев. Въпреки споразумението, постигнато вчера между Путин и Порошенко, сраженията в Донецк и Луганск продължават.
8 военнослужещи и трима цивилни загинаха под обстрели от сепаратистките бунтовници снощи, съобщиха от местното кметство на Луганск, предаде Ройтерс.
Снаряд е отнел живота на седем души, включително и три деца в Донецк. Мирните жители, попаднали под атаките на проруските сепаратисти, са общо 22-ма. По други данни на военния говорител на опълченците в Донецк Едуард Басурин бройката на жертвите през последните 24 часа, е общо 42.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия е искала споразумението между двете страни да влезе в сила незабавно, а не от 15 февруари, както гласи договорката. Мирът е бил отложен по искане на сепаратистите, които са подчертали, че той няма как да бъде постигнат преди неделя. Песков заяви, че се очаква да бъде установен телефонен разговор между президентите на четирите страни, за да бъде обсъдена все още усложнената ситуация в Украйна. Той допълни още, че Русия очаква всички точки от примирието, свързани с прекратяване на огъня, да бъдат изпълнени. Говорителят на Кремъл уточни, че на срещата в Минск вчера не са били дискутирани въпросите относно санкции, които Европейският съюз налага на Москва.
От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви по-рано днес, че от Брюксел са готови да наложат нови такива на Русия, ако мирната договорка не бъде спазвана.