София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще има и безплатни винетки?

Кой ще има право на тях?

пропускане
5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

От днес Дирекциите „Социално подпомагане“ в цялата страна имат готовност за прием на заявления за получаване на безплатна винетка за хора с трайни увреждания.

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че правоимащи са хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Документите може да се подават лично в ДСП по настоящ адрес, по електронен път или с универсална пощенска услуга с известие за доставяне - обратна разписка.

До 1 април 2019 г. към заявленията хората трябва да прилагат - копие на експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК в случаите, в които същото не е налично в ДСП, и оригинал за справка; копие на пълномощно /когато заявлението се подава чрез пълномощник/; копие от свидетелството за регистрация на лекия автомобил - лице и гръб, и оригинал за справка. 

От 1 април 2019 г. няма да се изискват копия от експертните решения на ТЕЛК/НЕЛК и от свидетелството за регистрация на лекия автомобил, като проверката на тези документи ще се извършва по служебен път.

През 2018 г. АСП е предоставила над 228 хиляди безплатни винетки на хора с трайни увреждания.