София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще има ли ядрена война

Според ООН опасността е най-висока от Втората световна война

5 годиниОбщество 18 Боряна Райчева

Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от Втората световна война насам. Това заяви високопоставен експерт по сигурността от ООН на среща във вторник. Ситуацията беше наречена „неотложна“ и светът трябва да се отнася сериозно към нея.

 

Според директора на Института за изслезвания в областта на разоръжаването на ООН, Рената Дуан, въпросът не търпи отлагане, тъй като всички страни, притежаващи ядрено оръжие, са в процес на тяхното развитие. Поради нарастващото напрежение между САЩ и Китай контролът, свързан с въоръжаването, непрекъснато се променя. Появата на частни военни организации и нарастващото влияние на въоръжените групи също влияят неблагоприятно върху споразуменията за ограничаване на въоръженията.

 

През 2017 година 122 страни подписаха Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия поради чувство на безсилие и осъзнаване на риска, заяви Рената Дуан. Въпреки това през последните две десетилетия преговорите за разоръжаване са в задънена улица, добави Дуан.

 

„Смятам, че има нужда да бъде признато, а този въпрос някакси липсва от полезрението на медиите, че рискът от ядрена война в този момент е особено висок, и рисковете от ползване на ядрени оръжия заради някои фактори, които посочих, са по-високи сега, от когато и да е било след Втората световна война“, обясни директорът на Института за изслезвания в областта на разоръжаването на ООН.