София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще има ли масови оставки у нас след вота в ООН? (OБЗОР)

Искат оставка на премиера Борисов, целия кабинет и на Кристалина Георгиева

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Часове след като станаха ясни окончателните резултати след финалното гласуване на генерален секретар на ООН у нас се заговори за оставки. България влезе в битката за поста с две кандидатури – на Ирина Бокова, и на Кристалина Георгиева, и след като се отказахме от едната и подкрепихме другата резултат е: 4-то място за Бокова и 8-мо за Кристалина. Това накара Българската социалистическа партия да настояват за оставка на премиера Бойко Борисов и цялото правителство, както и за оттегляне на Кристалина Георгиева от Европейската комисия. Председателят на партията Корнелия Нинова беше категорична, че с издигането на втора кандидатура Борисов и правителство умишлено дискредитираха Ирина Бокова и отнеха възможността на България да има своя представител на най-високия пост в ООН.

От АБВ също имаше светкавична реакция. Лидерът Георги Първанов заяви, че премиерът трябва да поеме политическата отговорност и да подаде оставка заради резултатите от гласуването за генерален секретар на ООН. Бившият президент същои подкрепи идеята за сваляне на Кристалина Георгиева от Европейската комисия.

От ДПС също не закъсняха и Мустафа Карадайъ заяви, че изборът е плод на задкулисие и кабинетът трябва да има доблестта да отговори на въпроса кой стои в дъното на този процес. 

Реагира и бившият външен министър на България Кристиан Вигенин, които поиска оставките на премиера Бойко Борисов, на външния министър Даниел Митов и на Кристалина Георгиева с гневен статус в социалната мрежа.
Лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов пък обвини германската канцлерка Ангела Меркел за провала на българските кандидатури за генерален секретар на ООН. Според него виновни за смяната на кандидатурата ни соросоидните влъхви, които са облъчвали външния министър, премиера и българското общество.
В защита председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че и Кристалина Георгиева, и Ирина Бокова са имали невероятни качества, но при гласуването в Съвета за сигурност от значение е и геополитиката и изтъкна, че в тази кампания всеки се стремил да изрази негативната си позиция относно номинацията на Ирина Бокова, впоследствие и за Кристалина Георгиева.