София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще има ли нов натиск България да приеме Истанбулската конвенция?

Страната ни спирала прилагането й в ЕС

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да прилага Истанбулската конвенция. Това заяви от трибуната на парламента министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на депутатски въпрос. Захариева уточни обаче, че отказа на България да ратифицира конвенцията няма д попречи на отделните държави в съюза да я прилагат. Въпросът е на депутата от БСП Иво Христов, който припомни, че през 2016 година България е подписала конвенцията, а след това Конституционният съд я определи като противоречаща на основния закон и тя не беше приета от Народното събрание.

Поводът за въпроса е притеснението на Иво Христов, че ако ЕС ратифицира конвенцията, България ще бъде принудена да я спазва. Затова той попита: "Има ли предприети действия за оттегляне на подписа под документа и каква позиция ще изрази българската държава при обсъждането на предложението за ратификация на конвенцията от Европейския съюз", От отговора на Захариева обаче се разбра, че България всъщност ще попречи на всички останали членки на ЕС, които са подписали документа, да го приложат.

Припомням, че според Българския конституционен съд част от разпоредбите в Истанбулската конвенция, промотирана като защитен документ срещу домашното насилие и насилието над жени, излизат извън декларираните цели и документът противоречи на българската конституция.