София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще има ли промени в управлението на БСП ?

По непотвърдени данни Валери Жаблянов ще се раздели с поста си

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Ще има ли нови в рокади в ляво? Отговорът  на този въпрос ще стане ясен след края на днешното закрито заседание на Националния съвет на партията. 
 
По неофициална информация с мястото си в от Изпълнителното бюро на БСП ще се раздели Валери Жалбянов. Очаква се лично лидерът на формацията Корнелия Нинова да поиска оставката му. 
 
Припомняме, че Жаблянов е част от вътрешната опозиция в партията, приближен до Сергей Станишев, като на  последния червен конгрес той прочете анализа за загубените евроизбори.
 
Формалният повод за отстраняването му вероятно ще бъде, че депутатът не е отишъл на заседанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) , където се е разглеждала резолюция за Истанбулската конвенция, за която той е трябвало да гласува против, каквато е позицията на Столетницата.
 
Като основна точка на днешния форум на социалистите би трябвало да се разгледа и  изборът на  нов шеф на националния предизборен щаб за местния вот наесен, след като Георги Свиленски подаде оставка.
 
Пленумът ще разгледа и решение за актуализиране на структурата, щата и бюджета на Националния съвет  за 2019 година. Смята се, че тази точка от дневния ред ще предизвика сериозни разправии, тъй като опозицията на Нинова ще поиска по всяка вероятност да се представят абсолютно всички финансови документи за дейността на "Позитано" 20. 
 
Припомняме,че в сряда стана ясно, че БСП е единствената партия, която не може да върне надвзетата субсидия сега, тъй като всички пари вече са изхарчени.
 
Справката на Министерство на финансите показва, че формацията има да връща  на държавния бюджет 4 299 690 лева.