София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще има ли промяна в тол таксите?

Бойко Борисов разговаря с превозвачите

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Превозвачи избухнаха срещу премиера относно размера на предложените тол такси. Те заплашиха с поскъпване на транспортните услуги, стоките и междуградските билети. До няколко седмици се очаква да бъде обсъден нов вариант за цените на тол системата.

 

Първоначалните планове предвиждаха тежкотоварните автомобили и автобусите да заплащат за изминато разстояние, а не както до сега за време. От срещата стана ясно, че тол такси ще се плащат от ноември месец, а за периодът август – октомври ще бъде тестов, като във всеки автобус и тир ще бъде монтирано бордово устройство.

 

„На този етап сме доволни от факта, че постигнахме договаряне. Беше много важно да има реално тестване на системата. Така ще видим в реални условия как ще се случат нещата и какви суми ще бъдат необходими. Периодът между 16 август и 16 ноември ще бъде тестов. Системата ще работи, но няма да се заплаща”, заяви в ефира на „Здравей, България”  председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

 

Според Георги Цанков, член на Съюза на международните превозвачи, най-добрият вариант е да бъде ползван немският модел.  При него размерът на тол таксите зависи от големината на превозното средство. „При сегашния вариант транспортната услуга ще се оскъпи с повече от 35%. Цената на пътната такса надвишава цената на горивото на километър. Никъде в Европа не е така”, коментира Цанков.