София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще има ли таван на обезщетенията при катастрофи?

Бюджетната комисия гледа на второ четене Кодекса за застраховането

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Отпада или остава тавана за обезщетение на близките при смърт, причинена от катастрофа? Отговорът на този въпрос ще дадат депутатите в Бюджетната комисия, гласувайки на второ четене промените в Кодекса за застраховането.
 
Припомняме, че между първо и второ четене председателят на комисията Менда Стоянова внесе промени, според които размерът на обезщетенията, получавани от роднините при смърт на техни близки, могат да достигат 20 000 лева.
 
Текстовете обаче предизвикаха изключително остра обществена реакция, като се заговори, че по този начин се слага таван на цената на  човешкия живот и че промените се случват под натиска на застрахователното лоби.
Именно заради  тази реакция, отношение по въпроса взе и премиерът Бойко Борисов, който на 4-ти ноември инструктира депутатите от ГЕРБ при разглеждането на закона на второ четене, да гласуват против промените. 
 
Според противниците на тестовете, предложени от Стоянова подобен таван на обезщетенията има в евродиректива и не е необходимо още едно ограничение. 
 
По-късно самата Стоянова измени предложенията си, като обясни, че ще настоява само за лимит от 5000 лева за далечните роднини, докато за тези от най-близкия кръг, такъв няма да се предвижда.