София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще имат ли обвинените от Турция български граничари защита в южната ни съседка?

Четиримата служители са задочно подсъдни в южната ни съседка

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Министерството на правосъдието ще съдейства за казуса с обвинените в убийство на турски бракониер четирима граничари от Бургас. Днес граничарите се срещнаха с местни депутати и кмета на града.

Четиримата служители са задочно подсъдни в южната ни съседка, защото при изпълнение на служебния си дълг застреляха турски рибар-бракониер. Във вторник четиримата ще застанат пред съда в Бургас, за да дадат показания по искане на турските власти. Четиримата от тях вече бяха оправдани от Европейски съд по правата на човека в Страсбург.

Адвокатът на граничарите Росен Кожухаров добави: "Предоставена е възможност на тези лица да се запознаят с приложените документи и ако искат, да се възползват от правото си да дадат обяснение по така повдигнатите обвинения."

Днес в 15 часа граничарите имат среща с експерти от Министерство на правосъдието в София, където ще получат повече информация по техния случай, подписаните документи между България и Турция и възможностите за юридическа реакция.