София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще излязат ли на протест общопрактикуващите лекари?

Искат промени в наредбата за специализация

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Общопрактикуващите лекари не са доволни от недостигът насредства в бюджета. Те са готови да излязат на простест и обясниха, че лекарите с много пациенти ще спрат да записват нови.

Други причини за недоволствието им са: изискването да описване на касови бележки, след преглед на пенсионери и готвени промени в наредбите за диспансеризация и профилактични прегледи.
От сдружението на общопрактикуващите лекари смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която касата плаща за записан пациент и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.

Сдружението заяви категорично, че искат промени в наредбата за специализация, с които да се привлекат нови кадри, повишаване на потребителската такса и по-добро разпределяне на бюджета. Те предупреждават, че недоволството в редиците им може да прерасне в протест, заради промени в наредби, които се готвят в момента.

Над 4200 лични лекари в страната са сключили договор със здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек. Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в районната здравна каса. До момента такива сигнали в касата и здравното министерство не са постъпили.